БНУ „Бачо Киро“, Алкоркон

Българско училище „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид, Испания е създадено на 12.11.2011г. от Асоциация „СЛОВО“ – асоциация на българските учители в Мадрид. Училището е лицензирано от Министерството на образованието и науката на Република България от 2012г.. Удостоверенията, издавани от него са легитимни пред МОН и освобождават учениците от приравнителни изпити при евентуално завръщане в България. Организира се обучение по български език, история и география на България за деца и младежи от всички възрастови групи.

В Подготвителните групи към училището се обучават деца от 4 до 6 години. Обучението по български език е организирано в четири ателиета, в които децата участват с голям ентусиазъм – ателие „Училище за приказки“, ателие „Азбука“, ателие „Български песнички и танци“ и ателие „Аз мога“.

За учебната 2023-2024г. в училището ще се обучават освен деца в Подготвителна група и ученици от 1 до 12 клас. Препоръчително е в първи клас да се записват деца, които са навършили 7 години. В останалите класове разпределяме учениците по възраст и владеене на български език. Използваме учебни помагала, създадени специално за обучение по български език в чужбина. Занятията се провеждат в събота, по определен график за всяка група и клас. Освен български език и литература учениците от 5 до 10 клас изучават история и география на България.

При желание от страна на учениците и родителите, съобразно възможностите на училището и учителите, организираме и допълнителни училищни дейности, свързани с българските изкуства и култура, с българския фолклор, традиции и народни обичаи.

В училището има и група ученици , които изучават български език като чужд. Използваме специално създадени за това учебници, които следват европейската езикова рамка за чуждоезиково обучение.

Училището ни предлага освен присъствено и електронно дистанционно обучение, когато родителите заявят такова . То се извършва на създадената за нашите училища електронна платформа https://wwwe.u4ili6teto.bg/madrid/, подготвена и администрирана от Центъра за образователни инициативи. Работи се във виртуална класна стая, в която “се срещат” преподавателят и учениците в реално време. Електронно дистанционното обучение се провежда по предварително изработен график за съответния клас в удобно за учениците и учителя време. Технически условия – компютър, слушалки, микрофон, много добра интернет връзка.

Училището е административен център за провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език като чужд, в сътрудничество с Департамента за езиково обучение /ДЕО/ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За информация и записване: Училищен ръководител – Ралица Цветанова, тел.: 63 81 72 543, e-mail: asociacionslovo@gmail.com. Занятията на българското училище се провеждат в събота. Училището записва нови ученици по време на цялата учебна година.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки